Voor wie doen we het ?
ASHA-HOPE is een scholingsproject in India en Sri Lanka dat aan arme kinderen de kans geeft onderwijs te volgen.
Het uitgangspunt is de sponsoring van individuele schoolkinderen in India en Sri Lanka via het scholingsproject ASHA-HOPE. Ze sponsoren kinderen met zeer beperkte financiële middelen die anders geen kans hebben op onderwijs.
Doelstellingen
- Het individueel sponsoren van (een deel van) de schoolkosten van arme en kwetsbare kinderen in India of Sri Lanka via een jaarlijkse vaste storting.
- Het inzamelen van extra giften voor het aankopen van materiaal voor de scholen en de internaten in India of Sri Lanka.
Momenteel worden zo al meer dan 750 kinderen in 19 verschillende scholen, hostels en internaten gesteund. De sterkte van het project schuilt in de goede en rechtstreekse contacten en de samenwerking met de zusters ter plaatse die coördinerend optreden. Alle financiële bijdragen gaan via ASHA-HOPE rechtstreeks naar de zusters die er vervolgens op toezien dat de gesponsorde kinderen effectief deelnemen aan de lessen. Zij zorgen ook voor regelmatige feedback over de vorderingen van de kinderen. De werkingskosten zijn minimaal en alle inspanningen zijn volledig gebaseerd op vrijwilligerswerk.
Born in Africa is a non-profit organisation, active in socio-economically disadvantaged areas around Plettenberg Bay, South Africa.
These disadvantages areas are called townships in South Africa and find their origin in the Apartheid regime which was enforced from 1948 until the early 90’s. Up until today, people of all colours live in these areas due to the high unemployment rate in the country and the unstable economy. Other socio- economic issues such us a low level education in public shools, high costs involved with tertiary studies, low minimum wage, alcohol and drug abuse, teen pregnancies and much more contribute to why Born in Africa does the valuable work it does.
Education is one of the fundamental rights of all children. Therefore, we are committed to the long-term educational development of underprivileged children in South Africa. A solid education provides solutions for these children, equipping them to get out of hopeless situations- often dominated by poverty, abuse, and unemployment. Only when these children are given the opportunity to obtain a decent education, will they have any hope of entering the labour market.
With education, we come one step closer to social and economic equality.
Kinderfonds De Tondeldoos is een vrijwilligersorganisatie die opkomt voor de belangen van kinderen en gezinnen in armoede in Dendermonde en die hen ondersteunt op psychisch, sociaal, materieel en financieel vlak.
Mensen, gezinnen en kinderen in armoede hebben te maken met heel wat uitsluitingsmechanismen, raken geïsoleerd en verliezen het geloof in hun eigen mogelijkheden, hun eigen kracht.
De TONDELDOOS wil mensen in armoede helpen hun eigen krachten en het geloof in zichzelf terug te vinden. Doordat zij actief betrokken worden bij De TONDELDOOS kunnen zij de werking mee bepalen. Zij zijn het beste geplaatst om aan te geven wat goede oplossingen zijn en hoe de kloof tussen mensen in armoede en de aanpak van die armoede verkleind kan worden.
Bijzondere aandacht geven ze aan de kinderen, omdat kinderen die opgroeien in armoede een groter risico lopen om in de armoedespiraal te blijven zitten. De kansen op onderwijs gaaf houden is een van de speerpunten in de werking van De TONDELDOOS.
Samen met 6 andere Dendermondse Serviceclubs steunt Kiwanis Dendermonde Beyaert vzw reeds sinds 2017 het Boekenproject “Make Change Happen” dat de schoolfactuur voor gezinnen in armoede wil verlichten.
De vzw Orde der Stalhouders (ODS) werd opgericht met als belangrijkste doel het zogenaamde ‘Peird van den Halt’ of ‘Het Ros Beiaard van Sint-Gillis’ nieuw leven in te blazen. De ODS zal in de eerste plaats het Peird restaureren. Daarna is het de bedoeling om het opnieuw zijn plaats in de jaarlijkse Bloemencorso van Sint-Gillis terug te geven. Alvast in 2015 zal het Peird zijn opwachting maken in de stoet. In een later stadium wil de ODS ook een poging doen om andere, ondertussen verloren gegane of verwaterde, tradities van Sint-Gillis te laten heropleven.
Kiwanis Dendermonde Beyaert steunt het jaarlijkse Sint-Maartenfeest (financieel en logistiek) waarop ook kansarme kinderen worden uitgenodigd.
WELZIJNSSCHAKEL SAMENVLOEIING
Welzijnsschakel Samenvloeiing is een groep van vrijwilligers in Dendermonde die samen met en voor maatschappelijk kwetsbare mensen / jongeren willen groeien naar een sociale en solidaire stad waar iedereen meetelt en zich goed voelt.
Initiatief van SC Jong Sint-Gillis om ook andersvalide jongeren te laten genieten van samen te sporten (in dit geval voetbal) met nadruk op spelplezier en vriendschap én respect voor de tegenstander en de eigen teamgenoten.
G-voetbal is er voor iedereen met een beperking voor jongens of meisjes, jong of oud, sportief of minder sportief
KNOEST vzw is een jonge organisatie bestaande uit ervaren en gedreven vrijwilligers die in hun vrije tijd de koppen bij elkaar steken om een onvergetelijk kamp ineen te knutselen.
Knoest biedt betaalbare vakanties aan voor maatschappelijk kwetsbare jongeren van 6 tot 14 jaar. Ze willen de kinderen niet alleen een leuke vakantie gunnen, ze willen hen ook zeven dagen lang verlossen van vooroordelen en van preventieve begrenzingen die hun dikwijls opgelegd worden vanwege hun specifieke problematiek.
Via muzische vormingen, natuurexploraties, intensief actieve spelen en meditatieve momenten willen ze de kinderen bij hun vertrek een flinke dosis zelfbewustzijn en zelfvertrouwen meegeven.
Speelpleinwerking op de terreinen van de scouts te Baasrode.
De poorten van De Speelplaneet staan open voor alle kinderen vanaf het jaar waarin ze 4 worden tot en met het jaar waarin ze 14 worden. Voor de zomer van 2024 betekent dit de kinderen die geboren zijn in de jaren 2010 tot en met 2020.
Ben je te oud maar wil je toch komen spelen? Vanaf het jaar waarin je 16 wordt, kan je animator worden bij ons!
…
Vzw Vergeet de kinderen niet ! verzorgt ontspanningsmogelijkheden (uitstappen, kampen,…) voor kansarme kinderen uit de regio Dendermonde.
In 2013 zag de vzw Vergeet de Kinderen Niet! het levenslicht. Het is een initiatief dat 100% gedragen wordt door enthousiaste vrijwilligers. Ze hadden als doel om op een laagdrempelige manier een vrijetijdsaanbod te creëren voor dakloze kinderen en voor kinderen van ouders met een beperkt financieel inkomen.
Alle vrijwilligers die verbonden zijn aan de vzw Vergeet de Kinderen Niet! hebben als enige doel om kinderen opnieuw kind te laten zijn en hen een fijne, zorgeloze en bovenal een vrolijke tijd te bezorgen – iets wat maar al te vaak als vanzelfsprekend beschouwd wordt, maar dat in de praktijk zeker niet is. Kinderarmoede, evenals armoede in het algemeen, blijft fel toenemen en dat niet alleen in onze Denderstreek.
Ze bereiken een grote groep kwetsbare kinderen waar we iedere keer weer het beste van onszelf voor geven. Voor ons is het belangrijk om in een sfeer van verbondenheid, openheid en vertrouwen samen tot het uiterste te gaan. Bovendien hebben we de afgelopen jaren laten zien hoe we als burgers mee het verschil kunnen maken.
Inmiddels slagen ze er dan ook steeds meer in om iedereen een steentje te laten bijdragen aan hun project en hebben ze een voortrekkersmodel uitgebouwd op vlak van vrijetijdsparticipatie voor kwetsbare kinderen. Dat zijn de dakloze kinderen die ze bereiken meer dan waard.
Het Witte Raven project is een actieplan tegen kinderarmoede. 13% van de Vlaamse kinderen (ongeveer 160.000 kinderen) leeft in een gezin met een inkomen onder de Vlaamse regionale armoederisicodrempel.
Een groot deel van de kinderen in armoede wordt niet bereikt door de bestaande maatschappelijke diensten en voorzieningen (mutualiteiten, CAW, …)! Die armoedesituatie resulteert voor het betrokken kind in o.a.:
- onvoldoende en vaak éénzijdige voeding
- gezondheidsproblemen
- ontoereikende ontwikkelingsmogelijkheden op vele vlakken (gevoelswereld, intellectuele ontwikkeling, creativiteit, …).
Alleen in het Waasland meer dan 4000 kinderen! De gevolgen voor kinderen in armoede zijn ingrijpend:
- affectief gemis
- geen aansluiting met het verenigingsleven, sport, cultuur, sociale vaardigheden, …
- marginalisatie op de arbeidsmarkt
- verhoogd risico op criminaliteit
Met het Kiwanis Children’s Fund bereiken clubs en leden meer kinderen. Dat komt omdat het Kinderfonds giften omzet in subsidies die Kiwanis-projecten over de hele wereld ondersteunen. Een gift is een manier voor donateurs om hun impact op de gezondheid en voeding van kinderen, onderwijs en geletterdheid en de ontwikkeling van leiderschap onder jongeren te vergroten.
Het Children’s Fund werkt samen met andere organisaties en met Kiwanisclubs van klein tot groot – het helpt hen bij het aanvragen van subsidies en het financieren van projecten ten behoeve van kinderen.
(…)